Reklama
 
Blog | Jan Sládek

Cheme přímou demokracii, o kterou jsme se nikdy nepokusili

Než se pustíte do revoluce, položte si jednoduchou otázku: proč nepracujete drobně? Aspoň to zkusit...

Studenti žádnou nostalgií netrpí, pokud jsou radikálně levicově naladěni, pak trpí spíše toutéž chorobou jako všichni „lidé víry pravé“ (Eric Hoffer), totiž vírou ve změnitelnost světa radikálním činem. Jaké neočekávané a nechtěné efekty takový čin přinese se obvykle nedomýšlí – ačkoliv dnes už bychom o nich měli něco vědět.
(Petrusek)

„Čemu se smějete!? Sami sobě se smějete!“
(Gogol: Revizor)

Jestli má tato vláda alespoň v něčem talent, tak je to probouzení občanské společnosti. Taky jste vy a vaši přátelé začali nejen více sledovat dění okolo sebe, ale občas se – každý po svém – i zapojili? To však není zdaleka vše, na stolech nejen hospodských se rýsují daleko větší změny. Tu trestní či majetková odpovědnost členů vlády, nové volební systémy, demokracie bez politických stran a mnoho dalšího. Právem máme pocit, že místo demokracie tu máme partitokracii, vládu politických stran. A tak zpíváme, že jsme Klusovsky iniciativní a/nebo v prdeli (Poláková). Politikům se smějeme – té lidové tvořivosti co v nás je!

Mám pro vás tedy návrh, vlastně několik. Jsou přímo pro všechny čtenáře, všechny jsou v souladu s Ústavou a ideu přímé demokracie:

1) Zjistěte si, kdo váš obvod zastupuje a pohovořte s ním osobně o současné politice. Je to lepší než Facebook a Twitter dohromady. Tváří v tvář, neodcizeně.

2) Podpořte toho, kdo hájí vaše zájmy, vaši kausu. Ať je to hnutí, neziskovka, anebo politická strana. Podpořte je finančně a nejlépe je podporujte pravidelně malými dary. Skončit můžete kdykoliv. Uvědomte si, že pro financování politických stran není důležitá jen 5% hranice, ale třeba 1,5% a 3%.

3) Chcete dobré zpravodajství a komentáře? Podporujte přímo váš oblíbený server, anebo přes flattr.cz přímo autora, který vás baví. Dejte najevo svůj hlas jinak než žehráním nad tím, že novináři jsou zkorumpovaní.

Reklama

4) Jděte se někdy podívat na schůzi nejbližší organizace strany, kterou volíte či hodláte volit. Stojíte o takové lidi? Staňte se příznivcem, zkuste do strany vstoupit, možná stojí o vás. Pokud ne, nevolte je. Vystoupit můžete vždycky a beztrestně. Malé členské základny našich politických stran jsou základem snížené veřejné kontroly nad politikou.

Tyto čtyři artiukuly artikulují docela přesně ideje zakotvené v naší Ústavě a moderním pojetí demokracie. Nejsou ani pravé, ani levé, nebojte. Mají jen jednu nevýhodu. Naplnit je znamená docela tiše a pravidelně konat něco, co člověk jehož si dnes připomínáme a jehož myšlenky uměl v úvodu citovaný profesor Petrusek poutavě a tiše (nikoliv nudně) předávat:

 „Není pochybnosti, že by mnohý člověk za ideu život položil, ale divné je, že týž člověk, když se po něm žádá ne život obětovat, ale několik let pevně pracovat pro týž národ, nebude pracovat a neodhodlá se k tomuto činu, k tomuto heroismu práce drobné, nudné.
 
Než se pustíte do revoluce či žehrání, položte si jednoduchou otázku: proč nepracujete drobně? Aspoň to zkusit…podělte se o své zkušenosti v diskusi.

Flattr this