Reklama
 
Blog | Jan Sládek

Tři (věčně) zelené zákony pro českou politiku

Krátké zápisky z tiskové konference, kde Strana zelených představila návrhy zákonů k whistleblowingu, lobbyingu a financování politických stran. Jejich přijetí, jak říkal onehdy Kalousek, by mohlo znamenat konec české politiky tak, jak ji známe. A proč ne!

Ve čtvrtek se konala první z několika plánovaných tiskových konferencí Strany zelených. Pod názvem Za pět minut dvanáct představila první tři z řady návrhů zákonů, které strana připravila či připravuje, zaměřených na změnu klimatu v české politice. Návrh zákona o financování politických stran již putuje do senátu, druhé dva návrhy (whistleblowing a lobbying) ještě v paragrafovém znění procházejí korekturami. Jejich podstatu si můžete přečíst zde, zprávu z konference přinesla také ČT a ČTK. Na Twitteru hledejte hashtag #za512. Ve svém blogu se vracím k tomu, co tam zaznělo a myslím není jinde. 

Václav Láska vůbec poprvé veřejně vystoupil po boku Strany zelených jako nikoliv její člen, ale coby příznivec. Své vystoupení uvedl tím, že po úterním rozhodnutí Nejvyššího soudu se cítí jako „boxer po inkasovaném levém háku“. Policie dle jeho názoru podle zákona musí i nadále pokračovat ve vyšetřování, neboť toto rozhodnutí neřeší skutkovou podstatu trestného činu. Dodal ale, že pro vyšetřovatele je toto rozhodnutí soudu nejpíše velmi demotivující. Nicméně, dle zákona – zopakoval – prostě vyšetřoval musí. Překvapivé pro něj byly výroky propuštěných a poltiků, kteří se snaží konstruovat „Ištvangate“ – jako by nereflektovali, že nebylo rozhodnuto o vině či nevině! Zelené podpořil v tom, že se dlouhodobě snaží pomocí konkrétních návrhů oddělit podnikatelské, lobbystické a politické kruhy.

Libor Michálek představil hlavní teze zákona na ochranu odhalovatelů korupce. Číslem konference byla cifra 25 miliard ročně, neboť takové úspory podle senátora účinný zákon na ochranu ohlašovatelů korupce přinese. Hlavní důraz kladl – na základě vlastní zkušenosti, ale i analýzy zahraničních norem – na ochranu ex ante. Tedy ještě před tím, než je whistleblower propuštěn. Právě propuštění by nový zákon měl předejít. Pro srovnání uvedl, že existuje i ochrana členů odborů, čímž poukázal zejména na fakt, že velká část jím navrženého zákona souvisí s pracovním právem.

Reklama

Za sebe dodávám, že například právnička disidentů Dagmar Burešová (viz také film Hořící keř) sama dodvává, že dělala především právo pracovní, trestní (jako v případě Jana Palacha) jen výjimečně. Establishment nepotřeboval lidi rovnou zavírat, občas stačilo ztížení ekonomické existence či odejmutí možnosti dělat svojí práci. Myslím, že toto v jiných formách platí dodnes. Navíc, v dalším balíku návrhů Strany zelených bude i zákon o státní správě.

Tomáš Průša, hospodářský místopředseda strany a po několik kampaní její hlavní volební manažer, představil návrh zákona k čistému financování politických stran. Například na Michalem Babákem či Janem Fischerem oblíbené igelitky (=větší vklady hotovosti) odpovídá stropem 25 000 Kč pro hotovostní operace (resp. 1 000 Euro, jde tu i o „eurovolby“). Dnes již legendární výkon pana Poche z ČSSD (rozpouštění darů do velkých členských příspěvků) navrhuje omezit členské příspěvky limitem 5 000 Kč. Jména sponzorů ODS Bács a Sinha přinesla do návrhu omezení dárců na osoby zemí EU. Na novinářský dotaz k tomuto omezení uvedl Tomáš Průša mimo jiné také to, že mu přijde logické, že volby sponzurují ti, kteří tvoří elektorát a nikoliv ti, kteří žijí a podnikají mimo.

Ondřej Liška představil návrh zákona o regulaci lobbyingu. Uvedl jej tím, že již byl připraven za Topolánkovy vlády, ale „stopla“ jej Miroslava Němcová. Ostatně, klasiky v oboru odkládání této normy jsou senátor Kubera a Marek Benda (viz video Inventury demokracie, Benda cca po 5:00). Samozřejmostí je i v EU a jinde ve světě vedený registr lobbistů. Novinkou je omezení odměn politiků ve správní a dozorčích orgánech. Ještě více se tohoto bude týkat další Stranou zelených předložený návrh, tentokrát k účasti politiků v orgánech firem se státní účastí.

Dotazy novinářů se týkaly především proveditelnosti těchto norem a stavu jejich rozpracování. Zelení k tomuto využijí své zastoupení v senátu. Ostatně, senátorka Eliška Wagnerová se nemohla z časových důvodů zúčastnit, ale návrhy podporuje. Její názory najdete také zde. Ve facebookové diskusi padl i dotaz na vztah Strany zelených k iniciativě Rekonstrukce státu – tu zelení dlouhodobě podporují, jak na konferenci připomněl i Ondřej Liška. Strana zelených je již tradičně spojena s neziskovým sektorem.

Jak vidno, tyto věčně zelené návrhy přichází již řadu let z různých stran, nejen politických. Jestli si také myslíte, že by mohly prospět, najděte si, jak jejich přijetí podpořit. Nikdo rozumný nevěří, že zákony spasí ČR, ale – mohou uškodit? Ne, jen pomoci.

P.S.: Václav Láska krátce po konferenci sepsal své důvody, proč podporuje Stranu zelených zde. Mé jsou tady.

Podrobnosti k návrhům najdete v pdf pohromadě zde.

Flattr this