Reklama
 
Blog | Jan Sládek

Zeman není můj prezident, Putna je můj profesor

Víme dobře, že dodnes si ve svých oborech vážíme kapacit, kterým titul odepřel komunistický režim. Miloš Zeman nám dává šanci na tuto tradici navázat.

Zeman není můj prezident, Putna je můj profesor.

Miloš Zeman dnes nepropásl šanci stát se diletantem hned dvakrát. Poprvé, když si myslel, že odborné a pedagogické kvality dokáže posoudit lépe než desítky profesorů a odborníků. Ne, to že se stal prezidentem mu tuto odbornost nezískalo. 

Podruhé se projevil jako diletant, když si popletl, jak se má podle zákona chovat. Musí mu to připomínat ústavní právníci a soudci (Antoš, Kysela, Wagnerová), musí mu to připomínat akademická obec. Nejlépe o odborné stránce referoval Český rozhlas (Gerloch, Kysela, Jan Sokol). V mých očích je to jako kdyby rektor odmítl podepsat můj diplom, i když jsem měl státnice a všechny atestace. Anebo děkan dekret o přijetí po úspěšně složeném přijímacím řízení. Prostě svévole.


Nakonec to vypadá, že mu to připomíná i jeho vlastní PR tým, podle kterého Zeman ještě oficiálně nerozhodl. Že by to zkusil a reakce jej zatlačila zpět? U člověka postiženého virózou svévole by to byla dobrá zpráva.

Míč ale není jen na straně Zemana, vyjádřit by se mohla i Univerzita Karlova a ostatní akademici. Bojkot by byl na místě. Docenti, kteří mají 11.6. být prezidentem Zemanem povýšeni do stavu profesorského, přeci mohou odmítnout. Když už ne z kolegiality, tak z vlastní hrdosti – titul od diletanta, který překračuje své pravomoci není dobrou vizitkou. Mají šanci dodat titulu profesora váhu a ukázat, co je to autonomie a nezávislé myšlení.

Víme dobře, že dodnes si ve svých oborech vážíme kapacit, kterým titul odepřel komunistický režim. Miloš Zeman nám dává šanci na tuto tradici navázat.

Reklama