Reklama
 
Blog | Jan Sládek

Czech Pride: průvod národní hrD.O.S.T.i míří do škol

Dokážete si opravdu, i vy autentičtí konzervativní lidé, představit, že vaše dítě dostane kuli z národní hrdosti? Vzhledem k tomu, že škola, kam vaše dítě bude chodit bude hodnocena hlavně podle známek, jednotlivé třídy podle výkonu, stane se vaše dítě opravdovým třídním nepřítelem.

Nedávno prošel Prahou průvod, který si vysloužil nálepky jako „průvod zpupnosti“ či „deviantů“. Nemám nic proti budování hrdosti na ulicích, vadí mi ale když je toto budovatelství potichu zaváděno do škol. Za normálních okolností bych si myslel, že plány ministra školství o maturitě z národní hrdosti jsou prostě kachna, „mostly harmless“. Jenže to už jsem si myslel, když se začalo proslýchat, že na MŠMT míří kandidát za neonacistickou ultranacionalistickou stranu. Neuvěřitelné se stává skutkem a nezbývá než dělat za minstra to, co on ze zásady nedělá – domyslet jeho kroky.

Dokážete si opravdu, i vy autentičtí konzervativní lidé, představit, že vaše dítě dostane kuli z národní hrdosti? Vzhledem k tomu, že škola, kam vaše dítě bude chodit bude hodnocena hlavně podle známek, jednotlivé třídy podle výkonu, stane se vaše dítě opravdovým třídním nepřítelem. Až mu budete vyprávět o tom, český prezident pravidelně ztrapňoval svou zemi, že jsme (kdysi!) měli téměř nejzkorumpovanější podnikatelské prostředí v Evropě, nezapomeňte mu vysvětlit to, co znáte ze svého dětství – že něco jiného se říká doma a něco jiného ve škole. Víc, než si myslíte.

Jako pedagog jsem ale optimista a jsem si vědom toho, že tato vláda nám má hlavně udělit lekci. Díky novému plánu MŠMT mi mé řádně poučené dítko jednou vysvětlí všechny ty věci, kterým já teď nerozumím. Třeba, jak mám být hrdý na zemi, kde politici chodí po městech s igelitkami plnými peněz. Nebo, jak mám svým zahraničním kolegům vysvětlit, že poradce mého prezidenta považuje evoluci za žvást. Tedy, pokud se ještě bude evoluce učit. Snad si udržím dostatečně otevřenou hlavu, abych to pochopil.

Ale to je hudba budoucnosti, teď je teď. Pan Bátora by pro začátek ministerských snah mohl vysvětlit svému oficiálnímu šéfovi, co znamená přísloví verba movent, exempla trahunt. Ať jde sám ministr příkladem tak, abych i já na něj mohl být v zahraničí hrdý. A protože on sám věří, že škola by rodině neměla do výchovy zasahovat, nebude mu jistě vadit, když své děti jednou budu učit národní hrdosti tak, jak ji přesně vystihli Banana split a jeho moralisté. Škola hrou.

Reklama