Reklama
 
Blog | Jan Sládek

Hledám důvod pro #volimkarla: rozumem, či strachem?

Dosavadní diskuse o možnostech volby druhého kola, do kterých patří i nevolit či vhodit prázdný list poznamenává až příliš iracionální náklonnost a strašení. Protože nevolíme nutné zlo, ani charismatického vůdce a nehrozí nám ani Lucifer, je ještě prostor se pobavit normálně.

Moje stanovisko je takové, že volit Miloše Zemana nemohu, ne proto, že bych se rozhodoval podle drbů o LukOilu, anebo bych si myslel, že kterýkoliv prezident může naší demokracii dovést do Ruska, ale prostě proto, že jej věrně popisuje kniha Vládneme nerušit a navíc si jeho postoje k občanské společnosti, lidským právům a ekologii pamatuji a jsem proti (update: krátce, výstižně a odvážně na toto téma video Jana Urbana). Nevolit jít nehodlám, neboť to jsem nikdy neudělal a je to stále v mých očích rezignace. Rozhoduji se tedy mezi volbou stranického kandidáta, t.č. místopředsedy Nečasovy vlády, a vhozením prázdného lístku, což považuji v takto postaveném volebním systému za aktivní volbu. Jinými slovy, mám pár dní na to, najít argument volit Karla Schwarzenberga.

 

Podíval jsem se na Twitter, jaké argumenty najdu pod #volimkarla a zatím se tam řeší zpěv, slova o majorovi Zemanovi, něco o aligátorech a vepři na Hradě. Smutné, ale to nic neříká o samotném kandidátovi a také tolik sledovaných sociálních sítích. A dodám, že kdo nevolí KS, volí MZ je stejně „chytré“ jako obrácené heslo. Hledám tedy v tisku a blozích. Hledám odpovědi na tyto otázky.

Reklama

 

1) Proč si mám myslet, že Karel Schwarzenberg se zastává lidských práv?

2) Mám věřit, že bude zastáncem slušných a kulturních lidí na Hradě?

3) Mohu vsadit na jeho proevropskou zahraniční politiku?

 

Ad 1. Nemohu si to myslet, a mrzí mne to velmi u někoho, kdo před rokem 1989 sehrál v tomto zásadní roli. Místopředseda této vlády se zasadil o podporu dohody ACTA, tedy omezení internetu, tedy sociálních sítí, které mu teď v amnézii fandí. Nevzpomínám si, že by – když se konečně dostal do silné pozice místopředsedy vlády – lidská práva hájil. Nepomohl Smetanovi, nepostavil se za protestující na Šumavě (resp. proti protiprávnímu zásahu), přihlížel vysmívání dalajlamismu. Jako předseda strany TOP09 podpořil S-kartu a systém nucených prací nezaměstnaných – tento zákon musel zrušit až Ústavní soud. Právě jeho členy bude místopředseda Nečasovy vlády jmenovat. Jakou mám záruku, že od teď bude jiný?

 

Ad 2. Nemohu tomu věřit, neboť opět z celkem silné pozice takto nečiní. Korupci nechává bujet ve své straně, ale ani se netají vědomím, že jeho vláda, tedy jeho post, je vykoupen podplacením tří poslanců ODS funkcemi. Kulturním lidem poslal jako předseda TOP09 Bessera a Hanákovou a tak zasadil české kultuře solidní ránu.

 

Ad 3. Nemohu. Když ji nedokázal prosadit proti Nečasovi a Klausovi z dost silné pozice místopředsedy vlády a ministra zahraničí, nevsadím na něj ani jako na prezidenta. Jeho vláda vyvádí ČR z EU a Evropy takovým způsobem, který by z Hradu nedokázal ani stejně smýšlející Miloš Zeman. Jestli chtěl Karel Schwarzenberg bojovat, měl nenávratnou příležitost. Nevyužil ji, tak snad teď raději pomlčet.

 

Ve volbách jsem se rozhodoval mezi Franzem, Diesntibierem a Táňou Fischerovou. Tedy mezi občanskými kandidáty (tady vypadl Dienstbier, neboť se rozhodl kandidovat za ČSSD a nechat si jí zaplatit kampaň). Co by musel kandidát TOP09 udělat, aby měl můj hlas? Zaprvé, vůbec začít komunikovat jinak než bonmoty a argumentovat. Měl by mi jasně říci, jaké odborníky si na Hrad přivede – či, které smýšlení je mu bližší. Zda to havlovské či zda to, které teď provozuje, tedy kalouskovské. Jaké jsou jeho opravdové sociální sítě mimo internet. A za třetí, jak chce napravit pověst ČR v zahraničí, na které se teď podílí. Zkrátka, jakou změnu – zda vůbec – mi nabízí. Ja věřím, že konzervativec jeho věku se nezmění a bude razit to, co posledních pár let. Což nemohu podpořit. Prezidentství přeci není reparátem neúspěšného vládního politika.

 

Vracím se tedy k tomu prázdnému (či jinak neplatně upravenému) lístku (doporučuji článek J. Šmídy v DR). Nemám pocit, že bych byl neaktivní, svou kandidátku jsem v prvním kole podpořil a volil. Vím, že se příští týden neodehraje souboj Dobra se Zlem, jenom volba hlavy demokratického státu. Čtu v Ústavě, že se volí na pět, nikoliv deset let (jak jsem strašen). Prázdný lístek je pro mne symbolem požadavku po podstatné změně, ne jen legitimizovaní statu quo v duchu menšího zla. Třeba toto volání Karel Schwarzenberg vyslyší ještě před volbami a já jej budu volit, zatím ale mluví k přesvědčeným. Když jej budu volit jen proti Zemanovi, podpořím český skanzen iracionální volební kampaně. Nechal bych se ovládnout strašením.

Flattr this

17.1. 2013 (update): Děkuji všem za reakce, jsou inspirující a poctivě je kladu na váhy. Rád bych se ale vyhnul jednomu nedorozumění: netrpím neznalostí životních zásluh pana Schwarzenberga (kdo nečetl: Knižecí život a Knížecí rozhovory mohu doporučit i jako portrét naší země v jednom životě). Dokonce si jeho osobnosti vážím, jen mě zklamal jako politik. Smutné je to, že kdybych jej znal právě jen jako politika – ne tedy jako úředníka, mecenáše a (jak píše myslím Hvížďala) intima evropské politiky -, tak bych tento článek nenapsal. To proto, že bych o jeho volbě ani neuvažoval.

„Výsostnou krásu zničí nízký čin
lilie v rozkladu čpí hůř než blín“
(W.S. sonet 94, překlad M.Hilský)