Reklama
 
Blog | Jan Sládek

Zeman v nás. Nevolme jej!

Zemana na hrad můžeme volit či nevolit jednou dvakrát za pár let. Zemana v nás každý den. Soustřeďme se tedy na to druhé.

Jan Hnízdil na svém blogu docela trefně rozvinul paralelu Bimbo-Borat. S tím ovšem, že Bimbo umožňuje takové nakůkání do českej kultury, ze kterého jde mráz po zádech. Václav Bělohradský kdysi varoval Václava Havla před tím, že Česi chtějí za prezidenty dobré krále Miroslavy, kteří za ně řeší problémy. Prostě, máme v prezidenty až posvátnou úctu a nezřídka si je pleteme skoro se superhrdiny. Vrávoravý krok současného prezidenta by nás z tohoto měl vyvést. Je to však to jediné, co může Miloš Zeman prezident této zemi ukázat?

Max Picard v souboru esejů nazvaném Hitler v nás varuje před tím, abychom podléhali době a nechali v sobě rozehrávat ty nejtemnější vášně. V každém spí zlo, které není těžké probudit, je-li tomu doba naladěna. Psycholog Zimbardo je zase toho názoru, že v každém z nás je hrdina, jen jej umět ve správné situaci probudit. Přímá volba. Každý den.

My jsme si zvolili prezidenta, který je dle Pavla Rychetského (kniha Diskrétní zóna) mstivý a u pracovní snídaně vlády si dá pivo a kořalku, na což je až nepatřičně hrdý. Podle Petra Pitharta je to člověk směšně ješitný (opilý mocí), velmi pomstychtivý a lhář s tváří pokrového hráče. Z několika lží jej otevřeně obvinil novinář Jan Urban. To vše bylo známo už před volbami. Doufejme, že vláda a levice k jeho excesům mlčí ze zdvořilosti, nikoliv ze strachu.

Reklama

Nemyslím si, že Miloš Zeman nějak statisticky reprezentuje českého člověka, svého voliče. Nakonec, volilo jej 2,7 milionů českých občanů, což je okolo čtvrtiny. Ostatně, usurpátorský přístup k moci u Miloše Zemana prezidenta dává tušit, že nehodlá reprezentovat nikoho kromě sebe. Ať tak či tak, je na očích a v řádu týdnů jsme v kauzách virózy u korunovačních klenotů, šikany profesora Putny, stále nejasného financování volební kampaně, poznali, že Miloš Zeman tak, jak jej vykreslují Rychetský, Urban a Pithart, rozhodně nespí, ale má se čile k životu. Tedy aspoň na hradě.

Sledujme našeho prezidenta. Sledujme jej ovšem nejen na hradě, až budeme opět protestovat proti jeho pokusům o zavedení prezidentského systému, ale také v nás. I v nás samotných někde pospává malý Bimbo. Zemana na hrad můžeme volit či nevolit jednou dvakrát za pár let. Zemana v nás každý den. Soustřeďme se tedy na to druhé. To je lekce Miloše Zemana.